2011

6 maart marktplaats
13 april verlof
29 april klusvakantie
18 mei verder klussen
30 mei Op de kant
20 juni Weer in het water

13 juli Nog maar even

 


6 maart - Rondje Marktplaats.....

(Saskia) Voorlopig beperken de voorbereidingen voor de reis zich nog een beetje tot veel op marktplaats kijken. Zo hebben we een onderwaterhuis voor de fotocamera van Wouter gekocht in Katwijk, een reddingsvlot in de buurt van Amsterdam en een asymetrische spinnaker uit Stavoren. We hadden eerder ook nog AGM accu's gekocht maar dat bleek helaas een miskoop te zijn. Ze deden het nog maar voor 60%. Toch maar nieuw uit de winkel dan.

Wouter is aan boord bezig met de electrische bedrading. Dat zat nogal rommelig dus nu heeft hij alles eruit getrokken om het opnieuw aan te leggen. De lijstjes met dingen die we nog moeten doen worden er niet korter op. We zijn ook nog op de Hiswa geweest deze week. Willen ook nog een nieuw log-diepte-wind meter. Er waren wel aardige aanbiedingen van andere merken maar het zal toch waarschijnlijk wel Raymarine worden. Omdat deze spullen ook erg duur zijn gaan we nog kijken of het goedkoper is om ze uit Amerika te laten komen. We hebben wel twee mooie Spinlock reddingsvesten gekocht.

Spinlock deckvest

Verder zijn we dit weekend ook nog eens druk bezig geweest met het bezwaarschrift voor Wouter zijn baas.
Begin november vorig jaar heeft Wouter verlof aangevraagd. Vorige week kregen we officieel te horen dat het niet toegekent is. Hij krijgt maar een half jaar. Daar hebben we natuurlijk net niks aan dus in bezwaar gegaan. Wouter ziet het allemaal niet zo somber in, maar ik weet het niet. Aangezien ik toch ook een keer mijn ontslag moet indienen zou ik wel snel wat zekerheid willen hebben.

Vorige week is boot ook opnieuw ingeschreven bij het kadaster. Vorige keer werd er nog echt een nummer ingegraveerd maar nu hebben we gewoon een plaatje met het nummer erop geplakt en gepopnageld gekregen. We zijn nu weer een echt zeeschip!

 

13 april - verlof

(Saskia) Hoewel nog niet officieel, hebben we vandaag bericht gehad dat Wouter toch een jaar verlof krijgt. Als het goed is krijgen we binnenkort ook schriftelijk de bevestiging hiervan. Daarbij is het morgen nog 100 dagen voor vertrek dus een soort feestje is het wel.

Afgelopen zondag zijn we samen naar de medische dag van de toerzeilvereniging geweest. Hier kregen we tips van een apotheker, een tandarts, een verpleegkundige en een arts van de radiomedische dienst. Wat te doen in noodgevallen. De meeste oplossingen hadden we zelf ook wel kunnen bedenken maar het was wel weer gezellig het vertrekkersgroepje te zien. Iedereen heeft nog veel voorbereidingen te doen dus daar staan wij niet alleen in. Ook grappig te horen dat het bij meer boten een bouwput is aan boord en dat er van zeilen nog niet zo veel is gekomen.

We hebben een paar weken terug ook via marktplaats een groot blik antifouling aangeschaft. Wel fel rood, dus nu moeten we de groene band aan de zijkant van het schip ook aanpassen.

Wouter is nog steeds druk bezig met de elektriciteit. De nieuwe accu’s zitten er in en zijn bijna aangesloten. Nieuwe diodebrug zit erin en nieuwe kabels zijn in bestelling.

In het filmpje zie je dat er nog best wel veel moet gebeuren:

 

29 april - klusvakantie

(Saskia) Het is officieel, Wouter heeft nu echt de brief gehad waarin staat dat hij een jaar verlof krijgt! Ik heb deze week mijn ontslag ingediend dus nu is het ook wel zeker dat we gaan.

We hebben beiden een week vakantie waarin we willen proberen de lijst met dingen die we nog moeten doen een stuk korter te krijgen. We hebben patrijspoorten gekocht die we er in gaan zetten en ik ga het bed op maat maken.

Verder denken we ook na over de kleur. Hier een ideetje voor een rode band in plaats van de groene die we nu hebben. Let op! Dit is nog niet echt, maar gefotoshopt. (zie de groene weerspiegeling in het water, ik weet niet hoe ik dat weg zou moeten krijgen)

met rode band

18 mei - Verder klussen

(Saskia)Na een hele week hard klussen zijn we een klein beetje verder gekomen op de lijst met dingen die nog gedaan moeten worden. Echt lekker opschieten doet het niet maar met kleine stapjes komen we toch steeds dichter bij de ideale vertrekkersboot.

Best eng, de boor en de decoupeerzaag in de buitenkant van de boot zetten maar het is gelukt, de raampjes zitten erin. Volgens de gebruiksaanwijzing mochten ze eigenlijk alleen in een helemaal recht vlak gezet worden. Het gedeelte waar het raampje moest komen was dat helaas niet maar met lekker veel kit hebben we de spleten aan de zijkant toch aardig kunnen opvullen. Het eerste raampje ging met aardig wat vloeken en klonters kit die overal zaten behalve waar ze moesten zijn, maar bij het vierde raampje ging het bijna helemaal soepel.

De nieuwe selftailing lieren staan er ook op (dit zijn lieren waarbij je niet ook nog eens aan de lijn moet trekken terwijl je draait want dat doet de lier zelf, een stuk handiger dus) Ook hier ging het niet helemaal soepel. Eerst moesten de oude lieren eraf. Die aan stuurboord was een makkie want de bouten aan de onderkant waren makkelijk te bereiken. Voor die aan bakboord moesten we eerst de inloopkast slopen en het voorzetwandje en de isolatie weghalen. Daarna kon Wouter als een soort slangemens in de kast wurmen en de bouten losdraaien. Toen dat eenmaal gedaan was zaten de nieuwe lieren er eigenlijk vrij snel op.

Terwijl Wouter bezig was met de electrische ankerlier heb ik het bed gesloopt en opnieuw ingetimmerd. Zo zijn we lekker bezig geweest de afgelopen tijd. Aan het eind van de week wel even alle rommel voorin de boot gelegd en lekker het water op geweest om eindelijk een keer te gaan zeilen, de eerste keer dit seizoen! Heerlijk!

Verder komen deze week allemaal pakketjes binnen. Een set Raymarine apparatuur: dieptemeter, log en windmeter en een doos met accukabels voor de ankerlier.

de nieuwe patrijspoorten nieuwe lier Wouter klussen Rommel Nieuwe apparatuur

 

30 mei - Schorpioen op de kant

(Wouter) Vorige week heb ik onze oude ankerketting aan de markplaatsankerketting laten lassen. Dat was zo gedaan, maar het was zo zwaar 55m ankerketting. Het koste wel de lasser bijna een vinger, even glad slijpen nadat ik vroeg of de lasnaad geen hinder was voor de ankerlier.
Volgens de instructie kan de ankerlier aangesloten worden met 50mm kwadraat accukabels. Dat ging ook wel, maar ik kreeg de deksel van de ankerlier niet dicht. Eerst nog twijfelen of ik het wel goed doe, maar er was geen andere manier. Na veel gepers en gevloek om die Italianen van Lofrans lukte het mij eindelijk, en hopen dat er geen kabelbreuken in zaten.
Met een druk op de afstandsbediening en de ankerlier bewoog!! Ik had het anker in het kanaal laten zakken, omdat hij erg vuil was van het liggen in de tuin. Op een geven moment was bijna het anker uit het water, zakt de hele boot. Bleef het anker haken aan de wal. Dus de trekproef was ook geslaagd. Maar goed dat ik de knop van schrik los liet.

Ons plan was om de Schorpioen vrijdag op de kant te laten zetten. Maar Caio van Yagra vroeg of het eerder kon, zodat zijn jongens een lang weekend konden houden. Het was vandaag erg mooi weer, dus waarom niet vandaag. Kon ik ook nog een sleepje voor hun zorgen van een jacht met een kapotte saildrive.
Ik doe het verfwerk onder de waterlijn en Saskia er boven, eerlijk verdeeld. Saskia had al een mooi idee voor de naam op de romp, vandaar.

ankerlier in de ankerbak krakend in de kraan gereed om af te spuiten

 

20 juni - Schorpioen weer in het water

(Saskia) De Schorpioen ligt weer voor de deur, vers in de verf, rood! (Als je met de muis over de foto gaat zie je hoe het er nu uit ziet)

 

erin

 

We zijn hard bezig geweest terwijl de boot op de kant stond. De oude gever voor de dieptemeter en het log eruit gehaald. Het gat was gelukkig dezelfde maat als de nieuwe log en dieptemetergever. Die met lekker veel kit erin gezet. 2 lagen antifouling erop en bij de waterlijn nog een extra laag. De groene band eerst een soort oudrose geverft zodat het rood beter dekt en daarna nog twee lagen rode verf. Een witte rand met een onderbreking voor de naam en vooraan een klein schorpioentje. Al met al ziet het er weer flitsend uit!

met de nieuwe antifouling Wouter verft de band eerst oudrose zodat het rood beter dekt in de sluis, lekker fel met de zon erop!

 

13 juli - Nog maar even

(Saskia) De tijd maakt rare sprongen zo vlak voor vertrek. Het lijkt wel alsof het gisteren was dat ik afscheid nam op mijn werk en nog 3 hele weken had om aan de boot te werken. Anderhalve week zijn al weer voorbij en ik zit in de verste verte niet op de helft van wat ik wilde doen. Bij mij slaat de paniek wel een beetje toe nu. Niet dat ik niks gedaan heb in de anderhalve week... de patrijspoorten zijn afgewerkt, de nieuwe ramen in het doghouse gezet. Maar vooral ook veel kleine klusjes waar je niet zo veel van ziet. Wouter moet tot de laatste zaterdag nog werken maar die is in zijn vrije tijd druk bezig met het monteren van de zonnepanelen en installeren van de SSB zender.