20189 februari - herstart zoeken
12 augustus - zomervakantie


 

(Wouter) De Schorpioen ligt nog steeds in haar box. We hebben nog geen meter gevaren sinds onze thuiskomst 21 augustus 2017.
Het enige wat ik heb gedaan is haar winter gereed gemaakt.
De motorolie en het filter zijn vervangen.
Ook de brandstoffilters zijn vervangen. Het groffilter was vervuild. Dat was waarschijnlijk de oorzaak dat de motor niet goed wilde starten. De motor start weer normaal en zo kon de koeling en de uitlaat gevuld worden met drinkwaterantivries .
De watertanks zijn leeg gemaakt en een beetje gevuld met drinkwaterantivries. Alle slangen naar de huidafsluiters zijn leeg geblazen, losgemaakt, en de huidafsluiters gevuld met de zelfde antivries. Daarna zijn de huidafsluiters weer gesloten.
De rest van de drinkwaterantivries was voor de lenspomp.
De meeste lijnen, de schoten, en de lijfbanden van dek zijn in de wasmachine geweest en bewegen weer heerlijk soepel en ruiken zelfs een beetje geurig.
De zeilen liggen bij zeilmakerij Bezemer. Helaas zag ik een scheur in het grootzeil tijdens het aftuigen. Wanneer dat is gebeurd weet ik niet.

Op de november vertrekkersdag van de Toerzeilers hebben we een presentatie mogen houden over het inrichten van een vertrekkersboot. Het was erg leuk en gezellig om onze ervarringen te delen. Maar we kwamen ook oud bekenden tegen van onze vorige rondjes.
Bij onze WSV Waterman hebben we een presentatie gehouden van ons afgelopen rondje. Vlak daarna kregen we een uitnodiging om een winterpresentatie houden voor de Toerzeilers over ons laatste rondje. Daar hebben we ook zeilers ontmoet die plannen hebben om te vertrekken. Met later zelfs een bezoek bij ons thuis van komende vertrekkers!

Verder gebeurd er niet zo veel. Het enige nieuws is dat we gekozen hebben voor zwarte antifouling. Het blik staat al thuis, natuurlijk van Marktplaats.

 

 

 

12 augustus - Zomervakantie 2018

 

(Wouter) Via Marktplaats vond ik een rode Parasailor te koop staan, van 125m². Onze toen huidige blauwe was 155m², en een beetje te lang. We kregen hem op het voordek niet geheel in de slurf. Een nadeel van de rode is dat er reclame op zit van een eettent. Ik vond dat geen groot probleem, Saskia wel.
De koop gaat vrij snel, maar ook de verkoop van de blauwe gaat snel, naar de Blue Pearl die toen al in zuid Spanje lag.

In de bibliotheek las ik in zeilblad Zeilen over het onderwerp: het aanpassen van je anker uitrusting, lichter en toch sterker. Onze 10mm ankerketting was erg op na 2 rondjes Atlantic. Na een beetje zoeken vind ik een weinig gebruikte ankerketting van 8 mm grade 70 op Zeilersforum. Dan ook maar een sterke Mantus ankerwartel bij Rob Wink.
Op Marktplaats kon ik gelukkig onze ankerlierschijf van 10mm ruilen met een nieuwe 8 mm schijf.
Het scheelt echt veel volume en gewicht in de ankerbak. Tijdens het snel binnen halen stapelt de ankerketting zich niet meer op, waardoor we vroeger een vastloper kregen en we dan een duw in de ankerbak moesten geven.

Onze boord-pc was plotseling overleden, hij bleef in storing komen. Ik volgde al ruime tijd op Zeilersforum zoektochten, oplosssingen en testen van zuinige en toch een krachtge pc. Ook volgde ik daar de zoektocht om voor Erik de Jong zo'n type pc te vinden, nodig voor zijn nieuwe Vendee Globe uitdaging.
Ik koos alsnog voor de overstap van de Fit-PC2 naar een FiTLet2 te gaan, helaas alleen werkend op Windows 10.
Toevallig kon het oude geheugen van de Fit-PC2 in een een toen niet werkende FitPC3, volgens Saskia een van mijn vele Marktplaats miskopen . Hij werkt ! Mooi als reserve boord PC op windows 7 !

Verfen reclame


Voor het eerst sinds 2011 had ik bijna 4 weken zomervakantie ipv net 3. Dat zouden veel zeilmijlen kunnen worden in die 4 weken. Ik had o.a. mooie zeiltochten gevonden in noord Denemarken.
Toen werd het voorjaar en het bleef maar warm en waaien uit het noorden. Natuurlijk bij het begin van mijn zomervakantie was de wind op, gelukkig bleef het wel warm. Op de dag van ons vertrek was het alleen lang wachten op Gijs en Sjors. 15 minuten voor de laatste sluis kwam gelukkig Sjors ook aan wandelen. Op naar onze 1ste ankernacht bij Tiengemeten.

Tijdens het wachten op de wind bleven wij hangen in Zeeland. Martijn hebben we bezocht op zijn Prinses Mia in Bruinisse en daar lag toevalig ook de Kind of Blue ten anker met Dick & Anita.
Op de Oosterschelde konden we goed schuilend ankeren bij Schelphoek voor een onweersfront dat gelukkig via de zee ons dichtbij passeerde. In Schelphoek konden we de bijboot op het strandje achterlaten en vandaar de kop van Schouwen-Duivenland verkennen op de fiets.

Op de fok stoven we op de Zeelandbrug af. Na ruim een half uur konten voor de brug met nog 12 jachten vroeg ik de brugwachter waarom de brug maar niet open ging. Dat mag niet met waarschuwingen windkracht 6 en hoger. Dat hebben we verder afgewacht in Zierikzee. Tijdens het eten van een afhaal pizza in de kuip hoorden we de brugwachter weer praten. We konden weer verder.
Bij Veere kwam een bekende naast ons ankeren, de Pinical. Bekend via hun website voordat wij ons 1ste rondje gingen maken in 2005.
Op het eind van het Veerse Meer ankerden wij bij Vrouwenpolder. Na 3 keer Domburg aan de Suriname rivier werd het tijd voor Domburg aan de Noorzee. Dan natuurlijk ook even naar Zoutelande
In Middelburg hebben we samen met Rob & Jolanda heerlijk en gezellig gegeten in de Mug. Mooie stad overigens, met veel geschiedenis, o.a. het veroveren op de Engelsen van Suriname.

 

10 cm te hoog Grevelingen windstil Veere Overstekende ree Loodsboot wil ook

 

Zeilen, ja dat hebben we ook gedaan, van Vlissingen naar Paal, met de parasailor, heerlijk en hard zeilen over de Westerschelde. Omdat de wind uit het noorden kwam konden we niet rustig ankeren bij de Schaar van Ossenisse. Door naar Paal langs de steiger. Waarschijnlijk omdat we beiden over sb film zaten te kijken, met Sjors en Gijs op onze schoten, lag de Schorpioen schuin in de modder. Dat slaapt niet fijn, onder helling. De volgende dag werd goed gemaakt met droogvallen voor de haven van Paal.
Tijdens het veel varen op de motor in de VS was onze schroefas anode erg snel opgeraakt. Op de Azoren in Horta heb ik die toen vervangen door een neppert, die ik met de vijl passend kon krijgen. Deze neppert was nu heel erg opgeraakt. De nieuwe schroefas anode, die lag natuurlijk thuis. Gelukkig was er wel zeilwind naar huis. Verbaasd zag onze buurvrouw Jannet ons thuis komen, voor een wasje en een douche. Voor anker op het Haringvliet was het vervangen van de anode zo gebeurd.

Na een anker lunchestop en wachten op wind in het Slijkgat bij Stellendam, konden we zeilen tot de Roompotsluis.
We kwamen met hoogwater aan. De vaste brug over de sluis heeft geen peilschaal. Volgens de sluiswachter was het voor het schutten 18,9m en na het schutten 20 cm lager. Wel na de brug liggen in de sluis. Voortaan houden we een hoogte van 19m aan, want ook hier ging de marifoonantenne bijna geheel plat. Meer plat dan in de Volkeraksluis onder de snelweg, ook op 18,9m volgens de vele digitale borden.
Helaas was er de volgende dag geen wind. Wel de dreiging van een onweersfront dat langs zou komen eind van die dag en dat het de komende dagen onrustig weer zou zijn met veel regen. Op naar huis. Pas bij het Slijkgat onder vuurtoren Ouddorp konden we met de laatste warme wind van deze zomer tot Stellendam heerlijk en hard zeilen.

Lagen we op het Haringvliet ten anker aan de hoge kant bij Stellendam, worden we omstreeks 1 uur 's nachts wakker van het ankeralarm tijdens harde wind. Altijd vervelend wakker worden. De wind was gedraaid en we lagen met onze achterzijde dicht bij de stenen kant. Op naar de overkant, de nieuwe hoge kant. Daar gaan we aan een meerboei liggen. Weer worden we wakker gemaakt door geklots en geslinger, omdat we weer aan de lage kant liggen. Weer gaan we naar de overkant en pakken daar een meerboei. Het gaat ook harder waaien. Normaal zeggen we dan: lekkere DVD wind. Alleen nu even niet om 4 uur in de ochtend, windgenerator aan, en weer verder slapen.
Na 15 dagen eindigde onze vaar zomervakantie. Toch heerlijk genoten van mooi Zeeland. Sjors en Gijs moesten zelfs wennen aan weer thuis zijn, en ook aan regen !

 


Oud & nieuw Slijkgat Laatse warme zomerdag