2025

23 februari - SASPlanet

 

(Wouter) We hebben ons opgegeven voor de vertrekkersdag van Zeilen op 12 april.
De Schorpioen ligt in de wintermode in haar box.

We hebben nog geen vertrekkersdag bepaald. Ergens in augustus ?
Saskia haar laatste werkdag is pas in de 3de week van juli ivm het late begin van de schoolvakanties in Midden-Nederland.
Ik heb vakantie vanaf 4 juli. Dat wordt mijn laatste werkdag.

Ondertussen heb ik met het progamma SASPlanet veel kaarten gemaakt voor onze grote reis. Het is een Rusisch programma voor Windows. Je kan er zeekaarten mee maken om te gebruiken in OpenCPN uit onder andere Google- en Bingsatteliet, Navionics en C-Map. Op YouTube vond ik veel filmpjes met uitleg hoe SASPlanet te gebruiken om zeekaarten te maken voor OpenCPN.
Na de overname door Garmin van Navionics was Navionics een tijdje niet meer beschikbaar. Veel ontwerpers zijn zelf aan de slag gegaan met verbeterde SASplanet versies en daarom het soms onduidelijk welk ontwerp bv gebruikt maakt van de meest recente kaarten van bv Googlesatteliet kaarten. Ik vergelijk dan tussen Google en Bing, door te kijken bij Braamspunt Suriname of thuis waar een nieuwe wijk wordt gebouwd.
Op dit moment gebruik ik 2 SASPlanet programma's, eentje met Navionics en de andere met C-Map voor de navigatie.

Een Canadese zeiler heeft een programma gemaakt Sat2Chart om veel kaarten te maken met hulp van SASPlanet. Ik was er aan begonnen maar ondanks de vele YouTube uitlegfilmpjes was het voor mij iets te veel gedoe.
Ik vond namelijk via een artikel op Noonsite bij zeilers die het wel leuk vonden en begrepen overzichten van heel veel gemaakte zeekaarten: The Chart Locker, SV Soggy Paws en SV Ocelot.

De sattelietkaarten worden in afgelegen gebieden en arme landen vaker ververst dan de navigatie zeekaarten. Dat is goed te zien bij rivier mondingen met zandbanken in Afrika, Brazilie en bij Braamspunt Suriname.
Het voordeel van een Google of Bing sattelietkaart is dat je beter zandbanken, koraal, dorpen en zelfs de deining kan zien in de mogelijke ankerbaai. Maak je de kaart wat ruimer dan heb je een mooi overzicht van de omgeving, zonder gebruik van het lokaal mobielnetwerk.