Kanaal eilanden

29 juli Guernsey
30 juli St. Peter port
31 juli Jersey zoo

 

het oversteekje
29 juli St.Peter port, Guernsey

(Saskia) Gisteren, eind van de middag kwamen aan in St. Peter port na een tocht van 150 mijl vanaf de Scilly eilanden. Het was een tocht met weinig wind. Alleen 's nachts hebben we kunnen zeilen. Dat was wel lekker want dat slaapt een stuk rustiger. Het was wel heel wat anders, wachtlopen in het Kanaal. Op de oceaan kom je eens in de drie nachten een keer een schip tegen maar toen Wouter mij om 12 uur wakker maakte voor mijn wacht waren er wel tien lichtjes van schepen om ons heen. Het duurt even voor ik door had welke kant ze op gaan, maar met de verrekijker lukt het aardig in te schatten wat ze doen.

verbaasde engelse vissers waarom die jachies zo dichtbij langs varen voor een foto ?Franse visser

We hadden eerst ingeschat dat we pas begin van de avond aan zouden komen maar we zijn een stuk sneller. Dat heeft wel een nadeel want het tij staat nog niet de goede kant op en dat is hier best belangrijk. Met de motor op volle toeren gaan we met 1.5 knopen over de grond. Je ziet alleen aan de vissersboeitjes, die door de stroming bijna onderwater worden getrokken worden, dat je zo langzaam gaat. Als we eenmaal de hoek om gaan bij het eiland gaat het een stuk beter en krijgen we stroming mee. Hier gaat het nog even bijna mis omdat ik op de computer navigeer. Wouter heeft de GPS op een andere datum gezet voor de Engelse kaarten maar het computerprogramma werkt op WGS84. Vlak voor een aantal rotsen komt hij daar achter en stelt snel de GPS goed in. Dan blijkt dus dat we net naast de geul zitten en bijna op de rotsen gaan lopen. Zou toch jammer zijn als je een paar weken voor binnenkomst nog even op de rotsen loopt. Maar goed het was wel even spannend. Vooral ook omdat je door de sterke stroming daar ineens 8 knopen over de grond gaat dus niet zoveel tijd om uit te wijken.

licht van ?

In de haven moeten we wachten tot hoog water voor we de marina in kunnen. Er ligt een soort drempel waar je alleen een aantal uur voor en na hoogwater overheen kan. Het is best druk aan de steiger waar we moeten wachten. Esther en Imre van de Lady Jean komen nog even langs. Zij liggen om de hoek voor anker. We spreken af dat ze morgen langs komen. Als we 's avonds de haven in kunnen liggen we dan ook drie dik. Vanochtend moesten onze twee buurboten weg en kregen we gelukkig een plekje aan een vingersteiger. Nu komt er niemand naast ons liggen en we kunnen de fietsen makkelijk van boord krijgen.

We hebben gezellige buren waar we mee kletsen. Dat is wel weer leuk in de jachthaven. De dieselcannen verraden dat we een langere tocht hebben gemaakt, dus mensen vragen al snel hoelang we al weg zijn. Dat dat een jaar is geeft een leuk effect en is een goed begin voor het uitwisselen van ervaringen.

Als we uitgepraat zijn pakken we de fietsen en gaan naar het havenkantoor om te betalen. Dat valt weer even tegen in een jachthaven. 18 pond per nacht! We hebben van de buren gehoord dat er erg mooie baaitjes zijn waar je kunt ankeren dus misschien gaan we dat ook nog proberen. Helaas is er zuid windkracht 5 voorspelt dus de ankerplek naast de haven is geen optie.

Na het havenkantoor fietsen we naar de VVV waar we een kaart van het eiland halen en vragen waar het leuk is om te fietsen. We kunnen het hele eiland rondfietsen alleen aan de zuidkant is het wat heuvelachtiger. We beginnen maar aan de oostkant. Het is een heerlijk zonnige dag dus fantastisch fietsen. De ene baai is nog mooier als de andere. We zien ook erg veel mooie huizen en hebben het idee dat er behoorlijk rijke mensen hier wonen. Ook de auto's die voorbij rijden zijn vaak bijzonder. Als we bijna het eiland rond zijn gefietst horen we harde muziek. Bij het strand staat een groot scherm opgesteld en we horen dat over een kwartier de film begint. We kopen wat te eten en te drinken bij een strandtentje en gaan lekker op het gras zitten. Het is de film Hitch van Will Smith, erg leuk.

het einde van de film Hitch

Om een uur of zeven is hij afgelopen en fietsen we de kortste weg terug naar de haven. Dat is toch nog wel een uur fietsen en hier is het ook wat heuvelachtiger. Aan deze kant van het eiland zijn nog grotere en duurdere huizen, niet te geloven. Als we bij de boot aankomen is de zon nog niet onder dus we maken nog even een wandelingetje naar het kasteel bij de haven. Daar blijkt een festival te zijn met muziek en eten en drinken. Het is er gezellig druk. Voor 1 pond koop je een heerlijke cheeseburger. Verder mag je nu ook het kasteel zelf bezoeken. Normaal kost dat wel 6 pond dus dat hebben we ook weer uitgespaard.

baai vol met droog gevallen bootjes baai met mooi zandstrand nu is het laagwater, met hoogwater stijgt het water 6 meter en verdwijnen bijna ale rosten onder water Saskia viel bijna van verbazing  van haar fiets in de berm tussen de slakken

We hebben ook weer WiFi verbinding in de haven. Ik heb gisteren tot half 1 's nachts zitten internetten. Verslavend?

(Wouter) Verslavend een beetje, ook tijd rovend, even de site bij werken. Het is nu 01:45 en ik ga nu de site updaten en kruip daarna lekker tegen Saskia aan. Het blijft erg koud 's nachts in de boot. Misschien gaan we morgen een eiland verder.

Zo ziet de ingang van St. Peterport er uit bij laagwater

Wat wel zeker is is dat we woensdag 16 augustus thuis willen komen. We willen dan de sluis van kwart over 3 nemen. Ons thuiskomst feestje vieren we dan net als voor het vertrek bij ons voor de deur op het gras, thuis.

30 juli St.Peter port

(Saskia) Gisteren hebben we een dag verwaaid gelegen. We wilden eigenlijk naar Sark maar met windkracht 5 draaiend naar het zuiden zagen we daar geen goede ankerplek. Het was ook geen lekker weer. Regen en zwaar bewolkt. Precies een goede dag om te winkelen dus. Wouter heeft ondertussen ongestoord kunnen internetten. Vandaag gaan we naar Jersey. We moeten tot vanmiddag wachten tot het tij goed staat die kant op. De zon schijnt dus dat hebben we al mee.

 

31 juli St Helier, Jersey

(Saskia) Om 20.30 uur kwamen we aan in St. Helier. Het was lekker zeilen. De wind nam alleen af in de loop van de dag zodat we steeds meer zeil moesten zetten. Uiteindelijk het laatste stukje zelfs op de motor gedaan omdat er helemaal geen wind meer stond. Gelukkig hadden we het zo uitgerekend dat we stroom mee hadden zodat het ook nog eens een snelle tocht was.

 

Vanochtend hebben we de bus genomen naar de dierentuin. Het is een kleine dierentuin maar wel een hele leuke. Ze zijn gespecialiseerd in het beschermen van dieren waar er nog maar een paar van zijn: Durrell wildlife

Goudengifpijlkikker  Het giftigste landdier. Vroeger gebruikten de indianen zijn gif om pijlen mee in te smeren, vandaar de naam Fruitvleermuis  Een dier met een spanwijdte van 1.4 meter!  Hier eet hij het laatste stukje fruit uit de bak Leguaan

Veel dieren van het eiland Madagascar die op uitsterven staan worden hier gefokt om daar weer terug in de natuur uit te zetten. De hele dag door wordt bij verschillende dieren een praatje gehouden zodat je meer begrijpt van het dier en waarom het in deze dierentuin is.

Meerkatten  Er staat er altijd eentje op wacht Kale ibis  Dat hij kaal is, is handig als hij met zijn kop diep een karkas in moet, dan worden zijn veren niet vies

We hadden een heerlijke dag, met nog mooi weer ook. Nu we weer terug aanboord zijn regent het dus we hebben echt geluk gehad. Maar goed dat we niet op de fiets zijn gegaan.

Dit is Ya Kwanza, een 222kg zilverrug gorilla. Best indrukwekkend zo'n grote gorilla Maar dit is dezelfde, en hier ziet hij er wel weer lief uit ?