Winter

25 januari

Dit weekend niet veel aan de boot gedaan. Vorige week hebben we wel hard gewerkt. De opbouw is kaal (vernis eraf) en geschuurd. Wouter is druk bezig geweest met de kit (die daar al 37 jaar zit en dus niet meer lekvrij is) tussen het dek en de opbouw. Als dit klaar is kunnen we de opbouw lakken en de nieuwe kit aanbrengen.

 

28 januari

Vandaag is Wouter weer bezig geweest met de kit rondom de opbouw. Hij heeft ook met gevaar voor eigen leven een foto gemaakt van de Schorpioen in de hal, die je hier kan zien. We liggen in de hal bij Yagra in Hellevoetsluis.

 

 

1 februari

Het wordt een beetje saai maar Wouter is alweer bezig geweest met de naden van het dek en de overgang van het dek naar de kajuit. Dit is een nogal tijdrovend karwei. Eerst moet je met een stanleymes de zijkanten van de naad lossnijden en daarna met een omgebogen schroevendraaiertje de kit van de bodem van de groef losmaken. Vervolgens met een schuurpapiertje de naad zo schoon mogelijk krijgen. Het was wel duidelijk te zien met welke kant de boot het meeste in de zon heeft gelegen omdat die kant duidelijk in slechtere conditie is. Je kan je afvragen wat voor effect een half jaar in de tropen heeft op onze boot ???

5 februari

Vandaag de opstaande kuipranden met de fohn en schrapper kaal gehaald. Als die geschuurd zijn kan de eerste laklaag erop.

15 februari

We hebben een extra schuurapparaat gekocht zodat we allebei tegelijk kunnen schuren. Vandaag al het kale hout geschuurd met korrel 40

14 maart

Het lijkt mooier weer te worden dus we moeten nu echt een beetje tempo maken met klussen.

We zijn bezig geweest met het dek. Een gedeelte van het rubber tussen de teakdeeltjes is een beetje uitgedroogd en ziet er ook niet meer helemaal waterdicht uit. We gaan alleen die stukjes vervangen nu, en hopen dat het niet nodig is volgend jaar toch het hele dek te moeten doen.

eerst afplakken daarna speciale primer voor kit smeren kitten we gebruiken simpson kit uit een worst dan de kit uitsmeren en vervolgens het tape weghalen

27 maart

Afgelopen week weer druk bezig geweest. Wouter heeft het stalen gedeelte van de kiel kaalgehaald. Zijn oorspronkelijke plan om alleen de roestige plekjes kaal te halen liep uit op het geheel kaalhalen van het stalen gedeelte. Dit met hulp van iemand die hem een utility voor op de boor aanbood waarmee je makkelijk de gehele laag in een keer eraf kon halen.

In de tussentijd was ik bezig met de lieren. De ene maakte een soort krietsj krietsj geluid als je hem rond draaide en de andere draaide helemaal niet meer. Dus alles uit elkaar en schoon gemaakt, ontvet en vervolgens in een teflon goedje gezet. Nu komt er een prachtig helder ratel geluidje uit. Vandaag nog wel even op zoek naar een veertje want dat was gebroken.

Het lag ook in de planning vandaag de opbouw in de tweede laag lak te zetten, maar er waren nog 4 mensen in de loods aan het schuren waarvan eentje antifouling. Het leek mij geen slim plan om dan de gaan lakken. Morgen maar weer even kijken of het kan.

28 maart

Vandaag is het Saskia wel gelukt om de 2e laag hardhoutolie op de opbouw te doen. Daar ben je toch wel even 2 uur mee bezig. Het vervelende is dat de verwarming van de hal al een tijdje defect is waardoor de droogtijden nu 3 keer zo lang zijn. Het stalen gedeelte van de kiel is ondertussen door mij voorzien van de laag primer. Alleen de onderzijde van de kiel kon niet goed kaal gemaakt en geschuurd worden want de Schorpioen moet toch ergens op staan.

De deurtjes van de kajuit hebben we naar huis meegenomen om ze daar voor het huis in de zon kaal te maken. Maar tijdens het lopen naar huis reden er zo veel motoren langs het kanaal dat we ook besloten even op de motor te toeren. Het werd een mooi rondje Goeree. Iedereen die ook maar ergens achterin de schuur een motor had staan was nu dan ook op de weg. Op het water was het nog rustig, 3 boten op het Haringvliet en 1 op zee en geen op de Grevelingen gezien.

29 maart

De laag hardhoutolie was nog niet droog, dus nog geen derde laag kunnen doen. Wel een tweede laag primer op het stalen gedeelte van de kiel.

4 april

Afgelopen week heb ik 3 lagen hardhoutolie op de opbouw kunnen smeren en ook 3 lagen primer op de kiel. De opbouw heeft nu dus 5 lagen gehad. Maandag gaan er boten in het water bij Yagra, misschien wordt de Schorpioen verplaatst om ruimte te maken?

We willen een laag vernis over de hardhoutolie omdat de vernis iets meer kras bestendig is. Het volgende project is het schoon maken en licht schuren van de huid boven de waterlijn. Deze is 4 jaar geleden ook in de hardhoutolie gezet met een laag vernis er over.