Winter

1 januari Oud en nieuw
   16 januari Verzekering
   3 februari Scheepsexpert
   2 maart HISWA
   11 maart Klotsen

 

1 januari

(Saskia) Het schiet nog niet zo op met het klussen aan het huis. Voor de ware zeiler is het ook vast niet meer leuk de verhalen te volgen want het gaat in de verste verte niet meer over vertrekken, zeilen of voorbereidingen voor een lange tocht. Het lijkt allemaal een beetje eigen huis en tuin te worden. Onze excuses daarvoor. We hopen halverwege februari klaar te zijn met het huis en ons dan echt te concentreren op het vertrekken.

Deze week heb ik nog vakantie en kan er in iedergeval voor zorgen dat al het schilderwerk klaar is. Bijna alle deuren en kozijnen staan in de grondverf en de muren hebben de eerste laag latex gehad. Ik zag in de folder van de Formido dat daar een zaagtafel in de aanbieding was dus ik denk dat ik die ga kopen want met de handzaag of de decoupeerzaag lukt het mij echt niet een plaat netjes recht af te zagen. Alle deuren moeten straks afgezaagd worden en een aantal platen en planken voor in de kast dus ik denk dat dit een goede investering is.

Behalve met het klussen aan het huis ben ik ook bezig met site. Vooral met het programma Flash waarmee je een soort filmpje kan maken. (druk op home en dan zie je de foto van de Schorpioen van vaag naar scherp gaan, zo'n filmpje bedoel ik) Maar het is een verschrikkelijk programma. Iedere keer als ik denk dat ik het door heb klopt er weer van alles niet. Dus nog even oefenen hiermee.

Ik moet van Wouter nog even melden dat we in gedachten natuurlijk wel bij de Schorpioen zijn. We denken na over zonnepanelen, verzekering, abbonementen opzeggen enzovoorts... Vannacht heeft Rob geoefend met het afsteken van een noodvuurpijl.

16 januari

(Saskia) Deze week hebben we een aantal verzekeringsmaatschappijen aangeschreven. We hadden niet zulke goede verhalen gehoord over onze huidige verzekeraar. Het werd geen prijs vergelijkend onderzoek want er was maar een maatschappij die ons uberhaupt wilde verzekeren. Bij de andere kregen we het volgende bericht: "Gelet op de combinatie van afmeting schip/dagwaarde en vaargebied leert navraag bij diverse verzekeraars dat wij u geen passend voorstel kunnen doen." Maar goed, het kantoor DMW in Biddinghuizen wil ons gelukkig wel verzekeren voor 700 euro per jaar met een eigen risico van 1650 euro. Dat geld dan voor het pakket "wereld dekking", omdat Suriname niet in het pakket Cariben zit. Of dat een goede deal is weet ik niet.

Gisteren was het ook weer de jaarlijkse uitverkoop van outdoor kleding bij de importeur van the North Face. Om negen uur gaan in Baarn de deuren open en moet je altijd met je ellebogen opzij naar binnen om koopjes te graaien. Dit keer kwamen we iets voor negen uur aan en we zagen niemand voor de deur staan! Het was toch wel vandaag? Maar gelukkig hadden ze dit keer de deuren wat eerder open gedaan, dus niets aan de hand. We hebben weer stapels t-shirts van the North face gekocht, overhemden en fleece truien en ook nog een elektrische pomp die op 12 volt werkt. Erg handig voor het bijbootje.

Verder had Wouter een bod gedaan op 2dehands.nl op twee zonnepanelen van elk 50 W. Het bod is geaccepteerd, dus nu moeten ze nog opgehaald worden in Alkmaar.

3 februari

(Wouter) Vandaag is een scheepsexpert in opdracht van de verzekeringsmaatschappij aanboord van de Schorpioen geweest. Eerst heb ik met een stofzuiger het dek en de opbouw wat stof vrij gemaakt. Iemand in de hal heeft harder geschuurd dan dat zijn stofzuiger kon opvangen.
Altijd spannend wat de kritische blik kan ontdekken wat niet klopt. Het nog te doen lijstje kan aangevuld worden met:
- Een aardlekschakelaar in de walaansluiting.
- Een massaschakelaar in het 12 Volt systeem.
- Een gaskraan tussen de overgang van de koperen lijdingen en de slang onder de oven en daar vastklemmen.
- Alle sluitingen in de masten en aan dek dienen geborgd te zijn met UV en zout bestendig materiaal.

(naar boven)

2 maart

(Saskia) Gisteren eindelijk weer eens een dag geheel in het teken van de schorpioen gehad. Lekker heel de dag rondgeslenterd op de HISWA. Met een tas vol gesmeerde boterhammen, appels en lekkere reepjes begonnen we aan de zoektocht naar handige dingen voor de reis. Veel gezien, waarvan ook veel erg duur, dus niet alles gekocht. Hoewel we uiteindelijk toch 525 euro armer van de beurs kwamen. En dan heb ik het nog niet eens over de parkeerkosten van 11,- euro!

We moesten beiden nog een goede zeilbroek hebben. We hadden al wel wat op het oog; een mooie zwarte mpx broek van de Musto race lijn. Maar die was op zijn goedkoopst nog 550 euro voor 1 broek. Best veel geld dus. Nu hadden ze op de beurs wat oudere modellen HPX broeken voor de helft van het geld. Dus nu hadden we twee broeken voor 315 euro. Ik geef toe, nog steeds veel geld maar dan heb je ook wat. Wouter heeft zowaar laarzen gekocht. (hij is degene die niet naast mij wil lopen als ik op de kant mijn laarzen nog aan heb!) Mooie leren ademende laarzen. En verder hebben we nog een slot voor de vouwfietsen en de bijboot gekocht en elastiek om van alles vast te zetten. Verder zagen we ook nog hele mooie waterdichte tassen maar die hebben we thuisgekomen via Internet besteld want dan waren ze alsnog goedkoper.

We zijn afgelopen tijd ook druk geweest met allerlei papierwerk. We willen graag een zeebrief maar de Schorpioen staat nog ingeschreven bij het kadaster als binnenvaartschip dus dat moet eerst omgezet worden. Nu blijkt dat dit pas kan als het schip hypotheek vrij is. Dat is ze wel maar dat moet weer door een notaris vastgelegd worden. Als dit gebeurt, moeten ze van het kadaster een nieuw nummer inbranden, en kan ze bij verkeer en waterstaat omgezet worden. We zijn nu zo ver dat we een afspraak hebben gemaakt bij de notaris. Het kan dus nog even duren voor alles klaar is. Deze week kan ik ook mijn nieuwe paspoort ophalen. En de papieren voor een nieuwe vlaggebrief (is nog maar een half jaar nodig, maar het is wat lastig deze zomer Frankrijk helemaal te negeren) een nieuw vaarbewijs (oude is kwijt) en een ICC (internationaal vaarbewijs) liggen allemaal klaar om in orde gemaakt te worden.

(naar boven)

11 maart

(Saskia) Afgelopen woensdag kregen ik een telefoontje dat we hadden gewonnen met een prijsvraag op de HISWA. Ik moest heel hard nadenken want ik kon mij niet eens herinneren ergens aan mee te hebben gedaan maar even later begon het te dagen... Wouter had het gewicht bijna goed geraden van een soort klotskussen. Ik had nog verteld tegen die man bij de stand dat we er dan eigenlijk 2 nodig hebben omdat de boot helemaal rondom klotst vanwege de overnaadse planken. Hij grapte toen nog dat we dan vooral mee moesten doen omdat we er eentje konden winnen en de andere moesten we dan maar kopen. Maar goed we hebben er 1 gewonnen dus we moeten maar eens kijken of het wat is. Op de foto zie je een beetje wat het idee is. 

(Wouter) Samen met Edgar heb ik ons foutje van de ingekorte Bouvaan gecorrigeerd. Bij het inkorten hebben wij de 2 helften iets verdraaid aan alkaar gelast zodat de pendulem en de vaan niet meer in een lijn stonden. De Bouvaan was niet meer in balance tijdens het zeilen. Dus doorslijpen en met verse onderdelen nu op de goede wijze in elkaar gelast. En het past weer !